Ödetorpet..

.. fick en berättelse.. om svåra tider.. frånvarande far.. o mor som gjorde vad hon kunde.. men en midsommarafton på -30-talet förändrade livet för alla.. några timmar av dans o skratt blir droppen som får bägaren att rinna över.. och modern bestämmer att barnen ska omhändertas eftersom de kommit hem för sent..

Jag får följa med på en resa genom livet.. tar del av ensamhet.. men också envishet och livsvilja.. 25 års inlåsning på anstalter eftersom överhuvuden ansåg henne sinnesslö..

Jag försvinner in i berättelsen o försöker känna det hon känner..

Sinnesslö för att hon inte gjorde som det passade sig.. så som andra tyckte det skulle vara..
Ser kort från förr.. o jag ser en söt och glad tös.. en som vill dansa och sjunga.. äta äpplen vackra som röda rosor..

Efter 28 år sätter läkaren ett pris på hennes frihet.. sterilisering.. för du är sinnesslö.. och sinnesslöa ska inte ha barn.. Så fruktansvärt grymt.. 

Till slut kommer äntligen ett brev.. mamman behöver dottern till att hjälpa till med vedhuggning, matlagning, städning och gud vet vad..
Min första känsla är så stark.. förbannade kärring tänker jag.. var var Du dessa år din dotter var borta.. inga besök.. inte ens ett vykort skickade du.. men nu passar det när du inte orkar själv..
Men jag förstår berätterskan.. hennes glädje att äntligen komma ut från anstalten som tagit 25 år av hennes liv..

I filmen går hon med kutig rygg och högerknät har varit svullet i 30 år..
o för några år sedan fick hon ersättning från staten för att de steriliserat henne.. då köpte hon en radio med kassett- o cdspelare..
Och idag får hon samla på vackra saker.. sånt som hon inte ens fick se på under de 25 år hon var inlåst.. Hon har mycket att ta igen.. och det gör hon med råge..

Det kallar jag Livsvilja!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback