Okunskap..

.. är ofta till nackdel för en själv.. Okunskapen kan finnas på grund av många orsaker.. Rädsla.. Ovilja.. Oork.. o så det här med hur man blivit uppfödd.. man kanske kan säga att okunskap går i arv, men det är ingen ursäkt utan bara en liten del av en evenuell förklaring..

När hon var liten så minns hon att det brukade komma barn o sälja majblommor.. Dessa barn brukade uppfödarna beteckna som stackare som måste gå runt o bjuda ut o sälja.. Ja, det var nästan som om att de tiggde vid dörrn.. en gång när hon fick en liten, liten, ja den minsta majblomman, så var den så vacker att hon själv ville gå runt o sälja blommorna till andra bara för att göra dem glada, för eftersom hon själv log bara av att se blomman så ville hon dela med sig av detta leende.. men nej du, ingen ska ens få tänka tanken att det kan vara Du som behöver hälp så glöm det!
När hon frågade sina uppfödare så protesterade de högt o sa att något sånt aldrig skulle komma på fråga! Hon, deras dotter, skulle minsann aldrig få springa runt i gårdarna o göra sig till åtlöje!
Med jultidningar var det likadant.. Behöver du något så får du det av oss, och att truga på någon annan sånt de inte vill ha blir det inget av med! Förresten skulle du inte klara av att gå runt o knacka dörr heller..

Förmodligen är hennes minne förvrängt o de ord som blev sagda var inte dessa utan några helt andra som var väl och mycket förklarande.. Länge gick hon med dessa värderingar inprogrammerade i huvudet och trodde att det var så att det var synd om de barn som sålde blommorna.. Men vi kan inte klandra henne för de tankar och värderingar hennes uppfödare gav henne för Då, för hundra år sedan, var det svårt att kontrollera för vilket syfte majblommorna såldes..
Visst hade hon ett eget ansvar att ta reda på saker o ting, men om varenda fråga hon ställde, och varenda nyfikenhet hon hade, ständigt blev nedvärderat och negligerat.. Kan vi klandra henne?
Om hon allt som oftast får höra att; Nu är du dum, Du som var så snäll o söt när du var liten o helst av allt låg i vaggan och skrattade för dig själv.. Kan vi klandra henne för att hon inte vill vara dum och ful?

Med tiden växte hon upp och började utforska sig själv, världen och sätta upp sina egna gränser för vad hon vill med sitt liv.. Upptäckter som medförde förändringar.. och tack vare internet så hittar hon kunskap som visar henne nya världar.. Det var inte alls synd om de som sålde majblommor, egentligen var de starka barn som engagerade sig för att andra barn skulle få det bra/bättre.. Och att lära sig lite om omtankar om andra kan väl aldrig vara fel, oavsett hur tidigt eller sent det händer..


Jag helt emot barnarbete och jag hoppas av hela mitt hjärta att inget barn blir tvingat till detta! Och egentligen är det vuxnas ansvar att se till att barnen har det bra och mår bra! Tyvärr så klarar inte alla vuxna av det  :´-(

Nyss ringde det på dörren o 2 glada tjejer stod utanför och frågade om jag ville köpa en majblomma.. När jag upptäckte att jag hade en del pengar hemma (rik jag ;) så sken jag upp som en sol o köpte en krans och en stor blomma.. O fy i snablar va fina o söta tjejerna var som ringde på dörrn.. o glada blev de när jag sken upp.. Underbart!

image128


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback