Det är förunderligt..

.. hur snabbt tillvänjning går ibland.. o när det tar slut så finns bara tomhet.. saknad.. o man, Jag, funderar på vad jag gjorde innan..

Dagens frånvänjning är idag bara på 1:a dagen/kvällen.. men tomheten finns där.. o jag saknar spänningen.. förväntningen.. som ju i och för sig byggts upp under en tid..  exploderar under några minuter.. eller timmar.. för att sen låta hela jaget njuta av placeringar.. medaljer.. leenden.. intervjuer.. glädje.. men även känt med dem som tyckte de inte nådde ända fram dit de ville.. blivit berörd av besvikelser o skulle velat ta varenda en av dem i famn.. o sagt till dem: Du gjorde vad du mäktade med idag.. o du har gjort det så snabla bra så i alla fall jag tycker du ska sträcka på dig!

OS är slut.. o på sätt o vis är jag glad för det.. i går såg jag hockeymatchen o det var som om att den sista musten sögs ur mig.. o jag somnade redan vid nio-tiden.. missade Six feet under, men den kan jag se i repris på lördag.. o jag sov gott till klockan ringde i morse..


Snart är det dags för Paralymics.. 10-19 mars.. också i Turin.. 

Fakta
- Den svenska truppen består av 19 aktiva.
- De fyra idrotterna är alpint, curling, kälkhockey, längd-skidskytte.
- Sverige är ett av fem länder som deltar i alla fyra idrotter 
  (övirga nationer är Italien, Kanada, Norge och USA).
- Totalt deltar 534 aktiva från 41 länder.
- Det är första gången curling står på det paralympiska programmet.
- I Salt Lake City 2002 bestod den svenska truppen också av 19 aktiva.
- I Salt Lake City tog Sverige nio medaljer - sex silver och tre brons.

SVT har förut bara haft några få minuters inslag i sportnytt när det gått bra för oss..  i år kommer de att sända 20 minuters sammandrag dagligen.. klockan 22.15, 22.45 eller 23.00.. *suck*  med repris dagen efter..

Jaget önskar att de kunde visa tävlingarna i sin helhet.. för om det finns några kämpar här i världen.. så är det väl dom.. tycker i alla fall jaget..Kan någon..

.. göra något annat än sitt bästa.. just då.. eller här och nu..

Minnen..

Tankescener..

Eftertankar..

Frånvaro..

Närvaro..

Omtankar..

Nutankar..

Guldtankar..


Jaget Älskar..

.. att titta på sport.. o OS.. men jag är Glad att det bara håller på i 2 veckor.. hade det hållit på längre hade jag nog måsta tagit ett par veckors semester efteråt för att komma i balans igen.. för det är jobbigt med all spänning som byggs upp.. o sen urladdningen när just den tävlingen är slut.. för att sen börja om igen till nästa gren..

Som lag Norbergs finalmatch igår.. Curling.. sprang som en liten hoppetossa fram o tillbaka.. vågade ibland inte titta på TV:en.. men lyssnade på radion.. fast när det blev spännande så måsta jag ju titta på TV:en.. En sak kan jag i alla fall säga.. Jaget hade i alla fall inte velat vara den som la sista stenen.. Fast, det är klart.. hade jag fått samma.. eller någon personanpassad.. mental träning.. så hade jag nog vågat.. o trots att jag inte var med o tävlade.. så var det ändå svettigt..

Glädjescenerna var helt Underbara att se.. o det var då urladdningen kom.. o jag pustade ut o var lika glada som de.. det värmde hela mig.. Men bilderna på de schweiziska damerna berörde mig också.. för gränsen mellan vinst o förlust är hårfin..

Heart´s on fire.. heart´s on fire.. burnin´ burnin´ with desire..

Idag var det storslalom.. Anja.. men ingen Kostelic.. När tjejerna åker ser det så lekande lätt ut o det känns som att till o med jaget skulle kunna svänga skidorna nerför backen.. men vid lite eftertanke så hade jag nog tagit skidorna på ryggen o hellre tagit sparkstöttingen nerför..

Anja tog sig inte ända fram till prispallen idag.. men det gör inget för hon har ju redan 3 medaljer..  Anna Ottosson fick däremot kliva upp på pallen.. bronsmedalj i ett OS.. o hon såg ut som att hon vunnit Guld..

Jag beundrar tjejerna som åkte 30 km skidor.. de var inte bland de bästa.. på OS.. men de är Bra! Riktiga kämpar.. själv skulle jag snubblat på stavarna redan innan starten..  Britt Norgen åkte 30 km på 1 timme o 28 minuter.. hon hade en genomsnittshastighet på ungefär 20 km/h..

o Johan Röjler som åkte skridskor 10 000 m.. o det såg så bra ut i början.. men på slutet grinade han illa.. o jag kunde bara föreställa mig mjölksyran i låren.. stelheten i ryggen.. men alltså 1 000 m är 1 km.. de skrinnade 1 mil.. på cirkus 13 minuter.. 1 mil på 13 minuter --> 769 m/minut -->12,8 m/sek --> 46km/h..

Fattar ni hur Fort de åker?

O sen hockeysemifinalen.. Sverige- Tjeckien.. Erkänner att jaget var Mycket spänd innan.. o fundilerningarna bråkade i huvudet.. Hur bra är vi? har vi blivit samspelta.. eller letar vi fortfarande efter varandra.. Flexade o gick hem lite tidigare.. när jag satte mig i bilen så var det redan 1-1.. kom hem o slog på televisionsapparaten.. o målen började trilla in.. o jag trodde inte det var sant.. Vilken snabla skillnad mot Slovakien-matchen.. 7-3.. Overkligt.. o som det ser ut just Nu.. 10 min kvar av Finland - Ryssland.. så blir det en Nordisk final.. eller ska vi kalla det Finnkampen på is..

Sport är Spännande!

Idrottare som slutat tävla o numer står bredvid.. säger att det är värre än att tävla.. så är det ju, faktikst, för största delen av världens befolkning.. oavsett vilket land vi fötts i..

På måndag kommer jag att sakna OS.. spänningen.. hoppet.. känslorna..  men jag är glad att det är över.. =o)

Jaget är en..

.. tävlingsmänniska.. även på arbetstid.. igår så kopplade hon över telefon till D o sprang.. för att titta på sprintfinalen.. o det gav utdelning.. Björn Lind var först framme vid mållinjen o tog Guld..

o Anja tog också Guld..

SJälv skulle jaget nog passa bäst som tränare.. eller vallare.. eller bara en i teamet.. för då får hon hjälpa till att lyfta fram andra.. Jag skulle kunna valla om skidorna för någon annan hur många gånger som helst.. ända tills de blev nöjda.. o glada.. Men att själv vara i den situationen att måsta tala om för andra att saker inte är bra.. att de måste göra om vallningen igen.. o igen.. o igen.. ända tills jag känner att det är bra för mig.. det är svårt..

Men det går.. med övning.. övning.. o övning.. o ännu lite mer övning..

Övningar på

.. att tänka.. innan.. orden släpps ut..

.. att förklara.. så andra förstår..

.. att andas djupt..

.. att stoppa irritationen där den hör hemma.. i papperskorgen..

.. ta ansvar för egna känslor.. o inte skylla på andra..

.. att fokusera på det som är Bra med jaget..

.. att slänga skuldkänslorna på soptippen..

Men övningar så går det.. o ju längre.. o oftare.. tankarna styrs till leenden.. o fokuserar på skratten.. desto lättare går det..

För ett tag sedan träffade jag en psykolog.. han hade varit på en föreläsning där det frågades om de som var där valt yrket för att de var altruister.. eller egoister..

Själv har jag fått lära mig att om man är egoist.. så är man bara elak som tänker på sig själv..

Omprogrammering håller på att ske.. o idag gör jag mitt bästa för att vara egoist.. ibland är det tufft.. o det är tungt att säga ifrån.. men klokord.. tankekorn.. o leenden hjälper.. att hitta andra bloggare som är ungefär som jag.. det hjälper nog allra mest.. igenkännandet.. o gemenskap.. betyder mycket..


7 personligheter...

.. dyker upp med lite ojämna mellanrum.. ibland kommer de en o en.. ibland i sällskap om 2 eller 3.. men oftast en gång i månaden..

Menopaus...

Det ska bli kuligt när alla kommer samtidigt.. =o)


Skugglasögonen..

.. smög sig på mig idag.. o gårdagens text sorterade jag o för ett ögonblick såg jag bara misslyckandet.. behövde åka från det så jag tog bilen o reste en timme.. lyssnade till radion..

.. om Läkare utan gränser.. som inte vet hur de ska kunna hjälpa flyktingar.. om avsaknaden av mat o vatten.. om hur flyktingar blir tvingade att flytta från läger till läger..

.. om höga chefer.. som inte kan förklara hur miljardbonusprogram kommit till..

.. om företag.. som säljs till andra företag.. som lovar att de ska fortsätta i samma anda som föregående ägare..

.. om sportjournalister.. som beklagar att det inte är skyltat till bussarna i Turin.. de måste fråga.. o fråga.. o fråga en gång till.. var busshållplatsen är..

o mitt i allt det där sitter jaget.. o kommer fram till att jag i alla fall Försökt göra mitt bästa.. fundilerat.. o pusslat.. försökt underlätta för de som behöver det.. försökt fixa o trixa.. men till slut fastsatt gränsen.. Jag är ledsen men det går inte.. vi har försökt men den här gången kunde vi inte trolla med knäna.. Vad vi kan göra är si eller så.. men inte exakt det du önskar.. o just då sitter misslyckandet o knackar jaget på axeln.. o hånflinar elakt..


Konsigt nog så är de flesta förstående.. o kan ändra dag o tid.. för vi har i alla fall försökt.. det är nog det som betyder mest.. att sen sätta gränser.. det är upp till mig..

Jaget tycker om att köra bil.. o ofta lockar det fram det positiva.. o idag lockade det fram minnet av flera leenden, o skratt, som jaget mötts av idag..

Perspektiv.. o att se sig själv från en annan punkt.. är ibland nödvändigt..


Dagens problem

kan följa med oss när vi går till sängs på kvällen.
Vi ligger sömnlösa
och
irriteras över
att något mal o mal
inom oss.

Försök då tänka på något
positivt
som du har framför dig,
eller något
som passerat
som du bevarat som ett ljust minne.

 

 
Gunnel o Kjell Swärd

 


Fjärilarna..

.. har byggt bo i jagets mage.. o idag har de varit väldigt fladdriga.. o väntan tills klockan blir 20.30 är lång.. väntan på att damkronorna ska kliva in på isen o göra sitt bästa.. ja, för något annat kan de ju inte göra.. om de inte ännu en gång, som i fredags, överträffar sig själva.. Fredagsmatchen mot USA var så underbar att se.. hmm.. hur man nu kan kalla nervpirrande av högsta klass underbart.. men känslan när Kim Martin räddade.. o Pernilla Winberg o Maria Rooth slog in straffarna.. den går inte att beskriva.. jag var så glad för Deras skull.. för att Deras dröm gick i uppfyllelse.. för de kämpade med hela hjärtat för varandra.. o Lyckades..

Jaget har ju tävlat lite själv.. ja, med vovsan då.. o fjärilarna fanns då också.. men vi nådde inte riktigt till toppen.. men det gjorde inte så mycket eftersom vi inte hade de målen.. jag var glad om vi inte nollade något moment.. men nervositeten fanns där ändå.. o några pokaler står här bredvid som påminner om den tiden..

Det är upp till var och en att sätta sina egna gränser.. o lägga sin ribba på den höjd som passar en själv.. Ibland är det nog så svårt att förklara för sig själv.. o det kan vara ännu svårare att förklara för andra.. när man känner andras förväntningar på sig.. men när starten gått så kan man ändå bara göra det bästa.. ibland så överträffar man sig själv.. o ibland gör någon annan det..

Jag tycker att alla som åkt till OS o tävlar för Dig.. o mig.. o Sverige.. gör det bra.. för hur mycket tid har de inte lagt ner.. o hur mycket har de inte fått avstå från "vanligt" levande.. bara för att vi.. sportfånar o soffsittare.. ska få bli stolta över att tillhöra samma land som dom som kämpar..

Om de sen inte tar guld i varje gren de ställer upp i.. gör inte så mycket.. för vem lyckas till 100% i allt den gör i vardagen.. Inte då jaget i varje fall..


Att misslyckas

är inget att skämmas över.
Däremot kan man skämmas
över att aldrig ha försökt.

Misslyckanden är ofta
trappsteg till
framgång
medan handlingsförlamning
är en dålig
följeslagare.

Gunnel o Kjell Swärd

Tiden..

.. har sin egen rytm.. beroende på var den befinner sig.. i jagets skafferie, ett sånt med ventil rätt ut till utsidan, går den till exempel väldigt fort.. jaget upptäcker det både nu o då när hon plockar fram varor för att använda till matlagning.. eller bakning.. datumet har gått ut.. iband för så länge sedan som några år.. men oftast för några månader sedan.. undrar om det är genom ventilen datumet smiter ut..

I kylskåpet hinner inte datumet så långt.. men ett par veckor eller månader kan det allt bli ibland.. speciellt crème fraiche.. när de köps så är det minst ett par veckor kvar.. men rätt vad det är så har veckorna passerat till andra sidan det där datumet..  För att inte tala om ägg.. jaget tycker att hon har rätt lång tid på sig att använda dem.. äggen har däremot en helt annan uppfattning..

Potatis.. o morötter..  tror ibland att det är vår så de börjar skjuta skott.. skumt.. undrar om jagets blommor gör det om hon ställer in dem i kylskåpet..

Frysen ska ju vara kall.. o precis som vintern.. som är mysig med snö.. så hör nog isen hemma där..

Med nyplockade varor från närmaste matvaruaffär.. så kokas pärona.. o spättan paneras.. dags för lite middag.. o kanske hinner jaget se slutet av melodifestivalbörjan.. fast det går ju att lyssna under tiden för den sänds ju även på radion..

I dag valde..

.. jaget bort bussen hem o tog en promenad istället.. vilket medförde att hela hockeymatchen spelades utan att jaget såg den.. o kanske var det Därför dom förlorade.. för Tänk Om.. jagets tittande hade påverkat oss positivt.. då hade vi vunnit..

Jag vet inte hur många gånger jag hört; tänk om inte om funnits.. då hade allt varit på ett helt annat sätt..
Som vanligt så kommer jag inte på några exempel.. men det är mycket som hade varit annorlunda om inte om funnits..

Men att tänka att om inte hade funnits.. är ju som att skylla allt på något/någon annan.. att inte ta ansvar för egna handlingar o görande..

Jo, visst inträffar det händelser både nu o då.. o kanske missar vi vårt mål på grund av det.. men då träffar vi ju något annat istället.. o vad är det som säger att det skulle vara sämre..

Kusin C kunde inte komma igår.. hon o sonen hade fullspäckat program på gymnasieskolan han kanske ska börja på.. o visst var det tråkigt.. men hon har mitt fulla stöd när hon väljer att ägna sig åt sonens intressen.. o nu när jag inte har någon allergiframkallande promenad- o goosevän kan jag ju åka upp till dem någon helg.. det är ju ändå bara cirkus 25 mil..

Om inte kusin C hade ringt.. så hade jaget, kanske, inte plockat undan.. o dammsugit.. o moppat.. men det vet jag inte.. för nu blev det som det blev.. o jaget är inte speciellt ledsen för det.. snarare tacksam..Om inte om funnits..

så hade

omfamningen.. bara blivit en famning.. 
omformning.. en.. form..
omdömet.. hade blivit en.. dom..
omsorg.. bara.. sorg
omprövning.. ett evighetslångt.. prov..
omslutningen.. hade ingen början..
omtyckt.. blev endast.. tyckande..
omvårdnaden.. tungt o tvunget..

o omtanken.. hade bara blivit en.. tanke..

Excessa


Har varit handledare..

.. i 2 dagar.. o de har fått mig att, än en gång, tänka över hur vi arbetar.. jag har setat bredvid som stöd.. viskat ibland.. tryckt på knappar på tangentbordet ibland.. gått ifrån ibland o låtit C få försöka själv.. Försökt tänka mig in i hur det var för mig för snart 4 år sedan när jag började där jag är nu..

Ibland har jagets otåliga röst tagit sig ton.. o jag känner att hade jag fått en sån röst hade jaget inte tyckt det var kuligt.. o jag har tagit mig själv i kragen o tänkt mig till min nybörjartid.. igen..

Jag har tjatat lite.. Repetera.. det kunden säger.. för har man väl slagit en siffra fel så ser man inte felet hur många gånger kunden än säger det den säger.. för man fastnar i en felaktig bild o tror man hört rätt.. Repetera.. o bekräfta.. vad kunden sagt o vad du knappat in i datorn.. Om man läser högt det man skrivit så.. antingen bekräftar kunden.. eller rättar en..

O det är väl så livet är också.. vi tror vi hör en sak.. som kanske delvis är rätt.. men det lilla felet vi registrerade i våra hjärnor.. kan bli till en katastrofkatapult..

När det gäller arbetet är jag bra på att lyssna.. o bekräfta.. ofta har jag rätt.. men ibland måste jag rätta min uppfattning.. o kunden får upprepa det hon/han sagt.. o jag repeterar en gång till.. Till slut så får vi det rätt.. o vi blir överens..

Visst kan jag bli distraherad om någon kommer in i rummet o försöker prata med mig.. men ju längre jag jobbar där.. desto bättre blir jag på att rikta uppmärksamheten just på den jag pratar med.. några blir sura för att jag inte släpper det jag har.. några riktar sin uppmärksamhet mot något annat.. o några tror att jag hör dem fast jag är upptagen.. o några sätter sig ner o väntar tills jag får tid med dem.. o när jag får tid för dem.. så ägnar jag min uppmärksamhet på just dem..

Det är lätt att höra fel.. oavsett om det gäller arbete eller privatliv.. vi, Jag, lägger in egna värderingar.. o är ibland "före" i samtalet.. för jag tror att jag vet vad nästa ord kommer att vara.. jag tror att det är si eller så.. o visst får jag säga att jag tror det.. men att lära sig att lyssna på en bekräftelse.. eller motsägelse.. det är svårt.. men träning ger färdighet..

I eftermiddag kom chefen in o frågade hur det gått för C igår o idag.. o så riktade hon sig mot mig o sa; Jamen Du har ju i alla fall fått vila lite från jobbet..   hmm..  vi är inte riktigt på samma tänk jag o chefen.. för jag höll inte med o det sa jag.. att chefen sen inte förstår.. det är en annan femma..

För övrigt så var det Väldigt mysigt att komma hem i kväll efter jobbet.. en doft av såpa mötte mig så fort jag öppnade dörren.. o jaget kände sig välkommet.. o torktrasan fortsatte sitt äventyr.. o egentligen skulle den kunna fortsätta länge till.. men jaget tar bara små bitar åt gången.. för Allt måste inte göras Omedelbart..

Lösningen
på hur man får saker
gjorda
är att veta
vad man ska
lämna ogjort

Lady Stella Reading

 


Tiden..

.. uppfattas olika av var och en av oss.. beroende på vad vi upplever.. men.. Din tid.. o Min tid.. är lika sanna som den känsla vi har för den.. var och en för sig.. oberoende av varandra..

Kusin C ringde förra veckan.. Överraskande.. o Glädjande.. Mycket hade hänt.. skiljsmässa.. o ny man.. dottern hade tagit körkort o sonen skulle kanske börja på en gymnasieskola i min stad.. de ska ner o titta i  veckan o kusin C tyckte det skulle var kul o träffas.. Jaget blev väldigt glad.. o tänkte genast att nu måste jag städa.. i nästa andetag så försökta hon skaka bort de tankarna.. för kusin C är inte en av dem som kontrollerar städningen..

Jaget är som en liten hamster.. eller något annat som samlar på.. det mesta.. som kan vara bra att ha.. Det finns inte speciellt många prydnadssaker som samlar damm.. men vem behöver det när dammet samlar sig så bra själv..

Dammsugaren fungerar i alla fall fortfarande.. liksom komihåget hur en skurmopp ska dras över golvet.. så nu är det ,faktikst, lite städat.. bara diskbänken kvar.. men den tar jag i morgon.. o så gardinbyten o fönsterputs.. men det tar jag till våren.. eller sommaren..

Köksbordet och rumsbordet är däremot nästan helt bortplockade.. o kökssoffan är sittbar till 2 tredjedelar..

Blommorna är vattnade.. ja, de som fortfarande är gröna.. den där bruna saken ska jag lägga på komposten.. strax.. eller en annan dag..

Nu är det bara lite mat som ska göras.. till middag.. o lunchlådor i veckan..

Jo, just det, pausade en stund i städningen o tittade på ett UR-program om Mindfulnes.. o en man sa att.. Den enda tiden man kan leva är.. Nu..

Ibland är det bra att städa.. som till exempel idag.. för jaget återfann flera klokaordböcker..


Ägna dig åt allt det
Goda du förtjänar
och Önskar Dig.

Ge dig själv Sinnesfrid.

Du förtjänar att vara Lycklig.
Du förtjänar Glädje.

Mark Victor Hansen

Benen har lockat..

.. o pockat på uppmärksamhet.. längtat efter att få stega iväg o låta musklerna arbeta.. de har blivit rastlösa o bara velat vandra iväg.. 1.5 km på morgonen räcker inte längre för dem.. nu vill de ha mer..

Egentligen är det väl inte så konstigt.. sedan våren -93 har de fått flera dagliga promenader.. oavsett sol, regn, snö eller kyla.. morgnar, dagar, kvällar o nätter.. ibland raska.. ibland lekande.. ibland funderande o eftertänksamma.. ibland ovilliga.. ibland taktfasta o bestämda.. ibland stressade.. ibland nervösa..

De promenadfria dagarna är lätträknade.. hösten -94 blev det nästan 1 månads promenadfritt pga jobbletande o englandsresa.. men sen -96 är de nog inte fler än fingrarna jag har..

I augusti när promenadvännen plötsligt inte fanns mer.. behövde benen vila.. ett tag kändes det som att de aldrig ville gå igen.. men sakta har de börjat vakna igen.. tvingade till rörelse.. motståndet har funnits.. rädsla för att saknaden efter promenadvännen ska göra sig påmint.. o tårarna som inte går att hålla igen..

Men med övertalning har det gått.. o påminnelse att det är skönt.. så de börjar vakna.. o jag känner att de börjar längta igen.. efter att få röra på sig..

Idag blev det en skön promenad för benen.. efter jobbet.. ömsom bara steg för steg.. ömsom nästan dansande i takt med musiken i snäckan.. armarna lite bortglömda  till en början.. men sen började de sällskapa med benen.. Jaget bara följde med.. lyssnade på snöknarret under skorna.. blev imponerad av lårmusklernas kraft o smidigheten i vadmusklerna.. kände hur axlarna sjönk ner o ryggen sträcka på sig..

Funderade ett ögonblick på hur många steg det är från jobbet till hemmet.. men kom på att det spelar ingen roll.. för varje steg är i sig alldeles eget.. inte likt det föregående.. eller nästkommande.. det enda gemensamma de har.. är att de bär jaget framåt..

Saknaden efter promenadvännen kommer att sitta i länge än.. men vad gör det.. att en tår faller.. hellre det.. än kyla och okänsla..Benen behöver röra på sig..
i sällskap med armarna..
ibland raskt..
ibland lekande..
ibland funderande o eftertänksamt..
ibland ovilligt..
ibland taktfast o bestämt..
ibland leende..
ibland närvarande..
ibland frånvarande..
ibland sovande..
ibland vaket..
ibland med mål framför sig..
ibland vilande..
ibland bara varande i nuet..
ibland släpande..
ibland i vinterskor på snö..
ibland barfota på en äng..

MEN

alltid innehållande steg..

framsteg..


Dysfunktionella..

.. familjer finns det gott om.. är själv uppväxt i en.. i en familj där utsidan betydde mest.. där andras tycke var viktigast.. där prestationer var viktigare än känslor.. där det gällde att inte göra andra besvikna.. Gemenskap hade vi på julaftnar då vi var hos kusinerna.. o föräldrarna tävlade om att ge den dyraste o finaste julkappen.. o besvikelsen syntes i mina föräldrars ögon när de jämt förlorade..

Att hålla god min.. var viktigare.. än att prata om vad som kändes fel..

Prylar.. saker.. var viktigare.. än kramar.. o omtanke..

Att få pekfingrar om alla fel jag gjort/gör.. är jobbigt.. att höra "kära" mor ta på sig offer- o självömkanskappan; MEN L.. VARFÖR gör du så här.. Mot MIG? De 2 sista orden blev aldrig uttalade.. men de hängde osagda i luften.. O jag ser famför mig hennes mun snörpa ihop sig.. Sätter i gång kvarnstenen i magen.. för så får man ju inte göra.. sätta sig själv i första rummet..

Förmodligen har hon lärt sig beteendet från sin mor.. o förväntar sig att jag ska vara likadan.. för det är väl så att.. lika barn leka bäst..

Det är jobbigt att bryta mönster.. Det är ibland en kamp med sig själv.. o frågan kommer ofta upp;

Vem är viktigast i Mitt liv?

Många säger att det är barnen.. maken/hustrun.. föräldrarna..

Men om Du inte kan ta hand om Dig.. o se till att Du har det bra.. så kommer troligen inte de andra att må bra..

"Kära" mor är en vuxen flicka.. o kan ta hand om sig själv.. o även om inte hon inser det.. så är det inte mitt ansvar att hålla henne på gott humör..

Jag har fullt upp med att hålla mitt humör uppe..

Idag när jag var ut o tog lite luft.. var det en flicka på 9-10 år som gick förbi.. i röd jacka o röd mössa.. hon gick med huvudet nerböjt men kikade upp på mig.. snabbt som ett ögonlock såg jag ett leende i hennes mungipa.. o jag log lite tillbaka.. När hon passerat vände hon sig om några gånger.. som om hon var överraskad att någon såg henne.. hon påminde mig mycket om mig när jag var i den åldern.. o jag hoppas hon tyckte jag hade ett snällt leende..

I Mitt liv.. är Jaget viktigast! Ett jag som ger leenden som kommer inifrån.. för det ger så mycket mer tillbaka..


Lamporna o ljuset..

.. på frisyrsalongen är rätt.. avslöjande.. jag förstår ju att de som arbetar behöver ordentligt ljus så de ser vad de gör.. men skulle dom inte kunna tillhandahålla ett par solglasögon med skygglappar.. eller nåt..

Tack o lov så får man ju i alla fall ett skynke över sig som täcker den obefintliga midjan.. Fast skynket hade mycket klädsammare om det börjat vid käkbenet.. som det var idag så såg jag ut som en hamster när jag luta huvudet åt en hållet.. o som en ekorre åt det andra.. o båda höll på att samla mat i kindpåsarna.. eftersom jag inte hade någon spegel i knä så vet jag inte hur jag såg ut när jag lutade hakan mot bröstkorgen.. men jag kände att det var något som tog emot...

En underbart skön timme av omhändertagande av jaget blev det i alla fall.. o varenda krona var det värt..
Fast i natt drömde jag att jag bara hade 525 kronor kvar på kontot.. tur att det var en dröm för annars hade jag fått vara kvar o sopa golvet några timmar..

Men nu ser jaget ut som sjutton igen..

Jag är en..

Lastpall

.. lastpall.. den där röda alltså.. =o)

Du är logisk, trygg och säker - precis som en lastpall på posten.

Lastpallen är en tungviktare som satsar på säkerhet. Du står stadigt med båda fötterna på jorden och föredrar logiska resonemang framför känslomässiga utspel. Starka argument är det enda som biter på dig. Lastpallen uppskattar personer som står för sitt ord, och ger själv alltid raka svar. Folk brukar vända sig till dig för att fråga om råd.

Du är en trogen vän som ställer upp oavsett om någon behöver flytthjälp eller bara vill ha sällskap. Lastpallpersonen återfinner man ofta i styrkesporter, men du har också ett starkt psyke. Envisheten har hjälpt dig uppfylla dina mål. Lastpallen hittar man framför en fotbollsmatch, i en diskussion eller upptagen av att hjälpa någon.

Vad är Du? Kolla på Postens ovetenskapliga test..

Planerade..

.. att gå på bio i morgon kväll.. Moreno & tystnade.. men så upptäckte jaget att hon har en sedan länge bestämd date samma tid.. så biobiljetten gav hon bort till en jobbkompis.. Han visste inte om han hade tid att gå själv.. men han hade säkert någon kompis som ville se den filmen.. Jaget kände kontrollbehovet knacka henne på axeln o  tänkte; men då vet jag ju inte vem som går istället för mig.. Som om det skulle spela någon roll.. Hon gav jobbkompisen biljetten o gick o arbetade som om inget hade hänt..

Daten har hon förberett sig för i kväll.. färgat o tonat slingor.. Multi-ton hårfärgssystem a la Crème de cassis.. o snart är det klart.. bara balsameringen som ska sköljas ur.. den får sitta i en stund längre för håret mår nog gott av det..

Jaget har även blivit kläddesigner ikväll.. den grå tröjan har fått röda stänk.. men bara på ena framsidan.. snyggt är det i alla fall.. att formen.. o sömmarna inte är lika snygga gör inte så mycket.. o kanske skulle hon kunna ta på sig den tröjan i morgon.. tröjan kommer ändå inte att synas när hon väl är där.. på daten.. eftersom ett svart skynke kommer att täcka henne..

Lite nervös är hon allt inför morgonkvällen.. men hon vet att när hon väl är där.. kommer hon att bli väl omhändertagen.. inte ett dugg behöver hon göra själv.. förutom att säga; gör som du vill.. o sen bara luta sig tillbaka o sluta ögonen.. känna det varma vattnet omsluta henne.. o händer som är så sköna.. en stunds avkoppling..

Efteråt kan hon nog inte komma ifrån en viss obehagskänsla.. stickningar i nacken.. men hon vet att det är övergående.. o den känslan sköljs bort när hon kommer hem..

Att gå till frisören.. är avkoppling..

Ja, just det.. färgar frisyren idag när det är långt eftersom det var lite besvärligt att göra det efter förra frisörbesöket när frisyren var kort..

Underbart..

.. blå himmel o solstrålar som värmer den djupaste frost.. i alla fall utetermometern som stigit från 22 blå grader i morse till nollgradigt när solen träffade den.. Då upptäcker jag att jaget inte ser bra ut.. det spelar ingen roll hur jag än klär upp mig.. eller försöker fixa till en nyvaket rufsig frisyr.. jaget ser i alla fall inte bra ut.. eftersom fönsterrutorna skymmer sikten.. Men fönstertvätten får vänta tills det blir mildare ute.. så jaget kommer inte att se bra ut på länge än..  Fast.. på tisdag har jag tid hos frisören..

Kylan gör att det även inomhus blir lite svalt.. ett gammalt dragit trähus anpassar sig rätt bra efter utomhustemperaturen.. så i natt var det skönt med ett par värmepaket i sängen.. en bakom ryggen o en vid fötterna.. månntro jag kan vägra lämna tillbaka hårbollarna när grannen kommer hem.. Skulle inte tro det.. men jag har ju 2 fårskinnstofflor som värmer rätt bra.. en får vara glad för det lilla ibland..

Dom är rätt roliga, hårbollarna.. i morse började de försiktigt putta med nosen på kinden vid 6-tiden.. men eftersom jag inte ville gå upp så vände jag på mig.. o fick ligga o sova en hel halvtimme till.. då kom nästa atack.. lite intensivare denna gång.. men inte värre än att jag än en gång kunde vända på mig.. samma sak efter ännu en halvtimme.. vid 8-tiden började den äldre prata o försöka övertyga mig om att Nu är det berkligen dags att stiga upp eftersom dom var både hungriga o behövde gå ut.. när den gamle börjar prata.. yla, gnälla, småskälla, då orkar iaf inte jag ligga kvar för det kan man inte vända sig bort från.. så jag gick upp.. men inte var de speciellt nödiga när vi kom ut.. förutom på att springa hem till en löptik inte så långt härifrån.. kopplena hindrade dem från det..

Så frågan är väl om det alla gånger lönar sig att vara ihärdig.. ibland får man nog bara göra det bästa man kan.. o för den delen så går det att vända saker till ens egen fördel..

I går kom jag lagom hem från bion för att se Six feet under.. så nu har jag inte missat första delen.. o förhoppningsvis så kommer jag ihåg att se andra ikväll kl 21.20.. Gillar den serien..

Men nu är det tvättstugan som kallar.. tycker att det är jobbigt att tvätta.. eller är det springet dit o från som är jobbig.. lägga i maskin.. byta till tumlaren.. hämta tvätten.. ett evigt kretslopp.. Fast jag är väldigt glad att jag inte behöver hacka upp en vak i sjön o stå där med händerna i iskallt vatten..

Jaget har sett..

.. både sämre.. och bättre filmer än The Fog.. bland annat Dimman 1980.. iofs samma film.. men med lite annat upplägg.. eller är det så att jag var lite mer påverkbar på den tiden.. för den dimman har till o från dykt upp i minnet.. när jag o vovsan varit ute..i mörkret.. o det varit dimma.. hjärtat börjar slå lite fortare o blicken söker sig runt.. örat hör obefintliga ljud.. då är det dags att gå hemåt..

The Fog är ingen film jag skulle vilja se igen.. en gång räcker.. men jag tror jag ska undersöka om den gamla Dimman finns på dvd..

Jag hade parkerat bilen på baksidan av biografen.. en väl upplyst gata.. men nästan ingen trafik när bion var slut.. så när jag gick där.. ensam.. och kom ihåg allt som stått i tidningarna om Hagamannen.. då fick jag panik o jag gick fortare.. tittade mig omkring o såg inte en människa.. både på gott o ont.. när jag satte mig i bilen var jag tvungen att koncentrera mig på andningen.. för även om det bara var 5 minuter att gå.. så hade jag nästan glömt andas.. o trycket över bröstet gjorde ont.. Den rädslan jag kände kan ingen film mäta sig med..

2 hårbollar..

.. tassar omkring o undersöker om allt är likadant som förra gången.. en nos som puttar på armen.. ett huvud som lägger sig i knä.. mörkbruna ögon som tittar upp o ber om en vänlig hand.. sen en suck av belåtenhet när de lägger sig tillrätta.. o jaget är tacksam att grannen har förtroendet att lämna sina ögonstenar här.. o det är så rogivande.. att lägga handen på dem o känna pälsen.. o andningen.. Livgivande..

Undrar om de också saknar vovsan.. när jag hämtar dem så rusar de direkt hem o vill in o kolla.. jag tror att de minns.. eftersom jag varit med om liknande.. när jag var 16-17 år var jag tillsammans med en kille som hade hund.. en lite avvaktande hund.. som inte gick fram till vem som helst.. men vi blev vänner.. efter ett par år slutade vi träffas.. ungefär 4 år efter det råkade jag o killens syster bo grannar.. o då var det hon som hade hunden.. när vi träffades första gången efter 4 år.. så blev han väldigt glad.. tryckte sig mot benen o snodde nästan runt sig själv..  efter 4 år så kände han igen mig.. Fast jag tror inte att det var så att han gick o funderade på vad jag hade haft för mig sen sist.. eller kan det ha varit så.. tyvärr så flyttade jag rätt snart så jag fick inget svar..

Läste ett par recensioner av Att göra en pudel.. att jag kommer ihåg titeln beror enbart på att jag har kvar biobiletten.. båda skrev att filmen var väldigt förutseende.. fundilerar på vad de egentligen menar.. är det för att filmer oftast slutar lyckligt.. eller är en film förutseende för att den slutar som recensenten önskar den ska sluta.. eller..

I alla fall jag vill att filmer ska sluta lyckligt.. då har jag ju en Bra känsla med mig från biobesöket.. asch då.. nu är jag nog bara lite kinkig.. Eva Röse o Lena Nyman fick väldigt bra kritik.. så egentligen tyckte vi lika.. recensenterna o jaget..

I morgon ska jag se The fog.. o jag hoppas att den också är förutseende.. att dimman till slut kommer att lätta..

Jag tror att jag sett någon svartvit dimmig film när jag var liten.. o det är mer än 10 år sedan.. ibland får jag tillbakabilder o blir rädd.. skyndar mig hem.. som om hemmet kan skydda mig från det onda.. Jo, visst stämmer det att jag kan låsa dörren om mig.. o stänga fönster.. dra ur sladden till telefon.. hjärnspökena är det däremot svårare att stänga ute..

Har en återkommande dröm sen jaget var liten.. mindre .. Jaget är 5-10 år.. ute o går.. ibland på vintern, ibland på sommaren.. vars jag ska vet jag inte.. jag går på vänster sida som man ska.. till vänster om vägen finns ett staket.. vad som finns innanför staketet är okänt.. det är ett ståltrådsflätat i fyrkanter o når ungefär i axelhöjd.. när jaget är där o går.. mot ?.. kommer det en stor maskin bakifrån.. ibland en plogbil.. lastbil.. när jag tänker efter så kör den på fel sida.. fast jag är ju i o för sig född på vänstertrafikens tid.. i alla fall känner sig jaget jagat av maskinen.. o enda stället att komma undan är att springa framåt.. fortare.. fortare.. fortare.. för staketet är för högt att hoppa över.. o att springa över på andra sidan vägen finns inte ens i tanken.. För Så gör man inte..

Jag Vet att man kan ändra drömmar.. har skrämt bort andra återkommande drömmar genom att tänka ett annat slut på drömmen.. o då har de upphört.. en gång räcker inte.. men att säga till sig själv att i natt ska jag göra si.. eller så.. hjälper.. o drömmen blir meningslös.. o försvinner..

Ska tänka om om jagandedrömmen.. springa över på andra sidan vägen.. eller bli en Kajsa Bergkvist.. hmm.. troligaste är väl att springa över vägen o gömma jaget bakom ett stort träd.. för tänk om det blir ett feltramp o hälsenan går av.. blir liggandes i klistret då ju..

Tänkte förresten fel om att jag ska röja köksbordet.. det är ju soffan som ska tillgängliggöras för mina 2 helghårbollar.. tidningar.. böcker (kanske hittar en eller annan borttappad).. kläder.. uppslagsbok.. cd-fodral.. dvd-skivor..fjärrkontroller.. måste bort så hårbollarna kan ligga på var sin sida om jaget.. 

hmm.. med tanke på alla saker, tingar, klokaordbokar o pinaler som huserar överallt i jagets boende.. så är det nog tur att jaget är självgående.. fast skulle en Puh-liknande varelse dyka upp.. så behövs ju iofs bara en plats..

Jaget önskar alla Excessabesökare en mysig fredagskväll.. en skön lördagsmorgonfrukost i sängen.. en härlig långpromenad.. o som toppen.. en massa många leenden..

O kom ihåg.. Var rädd om Dig.. för det finns bara en av dig..

Varma tankekramar till just DIG.. från ett litet tantjag..

Och jaget tyckte..

.. att filmen var helt underbar.. Att göra en pudel.. alltså.. den hade Allt som jag behövde ikväll.. en massa många känslor utspelade sig.. ilska.. nyfikenhet.. glädje.. sorg.. ledsamhet.. o lycka.. Lena Nyman är en underbar skådespelare.. o Eva Röses leende ska vi inte prata om.. smittsamt så det slog gnistor om det.. o om hon log så mot mig skulle jag nog kunna bli kär i henne..O livet är ju som i filmen.. även om verkligheten ibland överträffar sagans värld.. besvikelser, sorger, lycka o glädje.. men mest leenden.. om man bara har modet att se dem.. Erkänner att mina ögon tårfylldes både pga ilska.. o lycka..

I dag på förmiddagsfika fråga S om jag ville åka med henne i morgon bitti.. så kunde vi gå tillsammans från där hon parkerar bilen.. o visst tackade jag ja med värme.. o jag kände mig väldigt speciellt bra just då.. o den karamellen ska jag suga på länge..

Jobbiokompisen var också glad för att jag tänkt på henne o att hon kunde följa med på bion.. o det värmde också.. ska också spara den karamellen länge..

O nu ser jaget fram emot något att stoppa i magen.. sängen.. morgonpromenaden med S.. o att komma hem i morgon o ha en hel helg med grannens 2 hårbollar..

o kanske.. evenuellt.. att jag röjer köksbordet i helgen.. använder det mest som avlastningsbord till tidningar.. böcker.. mm.. + alla kassar som inte blir upplockade efter handling.. o kanske ställa in balsamet i badrummet.. för varje morgon mitt i duschen den här veckan.. så har jag kommit på att jag visst har köpt balsam.. bara det att den förpackningen ligger i en plastkasse.. på bordet i köket..


Utmaningar..

.. sätter griller i huvudet.. o jag får lov att tänka.. hmm..

Har blivit utmanad av
DHOM.. Utmaningen går till på följande vis. Jag ska räkna upp fem konstiga egenheter eller ovanor jag har..

Svårt.. finns många att välja på.. men jag hakade upp mig på att jag skulle försöka förklara varför jag har den/de ovanorna.. fast så kom jag på att det behöver jag inte alls.. det räcker alldeles gott att bara vara lite konstig ibland..

Sen ska jag även utmana 5 andra bloggare.. bara det är ju en utmaning i utmaningen.. *L*

1. När väckarklockan ringer på morgonen kan jag inte ligga kvar o vakna till eftersom jag är rädd att somna om o försova mig.. trots att jag har klocka som repeterar.. sprättar halvsovande upp från sängen o sätter mig under fläkten o löser korsord i 5 minuter.. ibland lyckas jag fylla i något ord men mest blir det att bara sitta o stirra..

2. Samlar på tomma mjölkförpackningar i kylskåpet..

3. Köper små behändiga böcker med kloka ord.. som jag nästan genast "tappar bort" när jag kommer hem..

4. Är oftast Väldigt tidig vid busshållplatsen.. o trots att jag vet det.. så inbillar jag mig (nästan) att jag missat bussen efter att ha stått där 10 minuter..

5. Kommer nästan aldrig ihåg namnet på filmer jag sett..

Jag vågar mig till att utmana:

Lenjangel

Lexrex

Mickey

Mobfelk

Glenn


2 st biofribiljetter..

.. blev i slutändan 4 biobiljetter.. var på filmstaden o skulle lösa in mina 2 sista  gratisplåtar eftersom bästföredatumet var 2/2 -06.. Valde The Fog på lördag.. o kläckte ur mig Att göra en pudel på tisdag.. då frågade tjejen i kassan om jag inte ville se pudeln gratis i morgon eftersom de har en förhandsvisning då.. Jo visst, kan ta 2 biljetter o fråga min jobbiokompis om hon vill följa.. så då ska jag se Moreno & tystnaden på tisdag istället.. Ibland ska man ha tur.. o det var ju en himmelens tur jag bara kom på pudeln för annars hade hon nog inte sagt något.. :-D

Har börjat med nya promenadvanor.. Igen.. åker buss men går av tidigare än närmaste hållplatsen.. idag var en jobbkompis med o när vi sen sågs på jobbet så sa hon att hon tyckte jag var duktig.. Jag blev glad av hennes ord.. hon är en människa med mycket empati.. aldrig nedlåtande ord.. Men jag har svårt att se på mig själv som duktig.. jag hade ju bara gått en liten bit.. Hade jag gått ända hemifrån så hade jag kanske sagt jag är det.. Fast man behöver inte göra mirakel för att vara duktig.. det är det små goda sakerna.. mot sig själv.. och andra.. som i slutändan gör att jag känner mig lite tillfredställd med det jag gjort..  

O när jag slutar så tar jag det långa benet före det korta o går till en busshållplats som ligger längre bort än den närmaste..