Jagets egna bekymmer..

.. förminskas i takt med orden jag läser i Waries Diries berättelse Smärtans barn..

Visst visste jag att könsstympning förekommer, men det var väl bara i andra länder, utanför Europa.. men det sprider sig.. Att fly från ett land innebär inte automatiskt att förekomsten minskar.. Sedvänjor följer med.. och släktens påtryckningar finns fortsatt kvar.. Och med läkare, eller andra hjälpsamma människor, som är beredda att öppna sitt eget hem för att få använda kniven.. hur ska då den mor som inte vill utsätta sin dotter orka stå emot.. Om hon ändå orkar motstå så finns ändå risken att flickan blir bortförd.. för så som det alltid varit skall det förbli.. När människors sedvänjor säger att en flicka är oren, lösaktiga och utestängs från samhället om hon inte är omskuren.. så spelar det ingen roll vilket land hon bor i..

FN och WHO uppskattar att det finns 150 MILJONER kvinnor och flickor i världen som är könsstympade.. Torterade och våldförda.. Tortyr, ett brott mot de mänskliga rättigheterna.. men det ger inte rätt till asyl i ett land.. för i hemlandet är det ju förbjudet.. o klart som korvspad så kan det ju inte förekomma i så fall..

Alla  människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De är utrustade med förnuft och samvete och bör handla gentemot varandra i en anda av broderskap.
Så står det i FN:s allmänna deklaration om
de mänskliga rättigheterna, som antogs 10 december 1948
.

En mening etsar sig fast på näthinnan.. "Det är den fruktansvärda, oskrivna lagen som säger att man inte får tala om det här. Man får aldrig berätta om smärtan."

Denna oskrivna lag.. sällan uttalad men så märkbar.. på ens egen självkänsla.. ensamheten.. Den ensamhet som finns hos så många..


En ensamhet som tär och är så tung att bära.. oberoende av vad som orsakade den..


Men vad kan jag göra.. en ensam liten själ.. inte mycket annat än dela med mig av mina upplevelser.. Upplevelser från en bok för ingen satt kniven i mig på det sättet..

Jo, det finns en sak jag kan göra.. jag kan vara ett litet verktyg..
Waris Dirie skriver i boken; Om den här boken kan sätta bollen i rullning kommer jag att bli den lyckligaste människan i världen. 
Just nu är det tillräckligt för jaget.. att vara ett litet verktyg.. sprida lite kunskap om den tortyr som förekommer i det tysta..

Du kan stödja Waris Diries kamp mot könsstympning genom Waris Dirie Fondation

Vilka arbetar mot kvinnlig könsstympning?

Amnesty International
BRIS Barnens Rätt I Samhället
RFSU Riksförbundet för sexuell upplysning
RISK Riksföreningen Stoppa Kvinnlig Könsstympning
Rädda Barnen
SIMKO Svenska Informatörer Mot Kvinnlig Omskärelse
Terrafem
En ideell organisation som arbetar för kvinnors och flickors rätt att leva utan mäns våld och dominans.
Unicef FN:s barnfond

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback