Tid och rum..

.. försvann i samma stund tangenterna trycktes ner.. eller rättare sagt, det lät som att de smektes av Peter Jablonski och Rebecca Goncalves-Barhams fingrar..  Först fick vi njuta av Sonat för fyra händer i D-Dur som W A Mozart skrev endast 14 år gammal.. Den var i 3 satser.. hmm.. sa mig inte speciellt mycket, novis som jag är.. har ju aldrig varit på en klassisk livekonsert.. o det var flera med mig som hade noll koll på vett & etikett när det gäller såna saker.. några började applådera första gången det blev tyst (alltså mellan 2 satser).. o visst hängde jag på.. men då muttrade en gammal man som jag satt bredvid; hrmpf, nu ska man inte applådera.. i andra satspausen satt jag blick stilla o sneglade på mannen.. ingen reaktion alls från han så jag var glad att jag hört han mutter.. Sen när tredje tystnaden kom så sa han barskt att nU är det dags att applådera.. o då tog både han o jag i för kung och fosterland..

Sen spelade Peter Scherzo nr 1, h-moll av F Chopin.. uppriktigt sagt så hamnade jag någonstans strax under taket.. o efter det spelade han 2 stycken tillsammans med Rebecca igen.. o så blev det ett extranummer också..

Mannen bredvid mig sa att det var en njutning att lyssna på dessa 2 pianokonstnärer, speciellt när ett så svårt stycke som Chopins spelades.. Jag kunde inte annat än hålla med honom,, att det var en njutning alltså,, svårigheterna i spelandet hade jag ingen aning om.. Jag är tacksam att jag fick platsen bredvid den mannen för det gjorde att jag fick lära mig lite vett & etikett i konsertsalen.. men det kan ju inte vara fel att applådera när det blir tyst för att visa sin uppskattning.. fast tystnaden hade nog varit en underbar tystnad.. o förresten så såg jag att både Peter och Rebecca log och uppskattade applåderna för båda 2 log..

När man åker på hundutställning o köper ett program så brukar det finnas en sida; Så här går det till på utställning, med förklaringar om de olika klasserna o vilka pris hundarna kan få.. jag tror jag ska föreslå nåt liknande till Norrlandsoperans program.. som exempelvis; Applåderar gör man när pianisten reser sig från pianopallen.. men då får man applådera så mycket man vill.. om pianisten däremot ramlar av pallen bör man ropa på hjälp.. det är inte rekommendabelt att springa fram o ge munmotmunhjälpen eftersom det då skulle kunna bli kaos på scen o flygeln skulle, i värsta fall, kunna skadas..

När jag köpte biljetten så hade jag ingen aning om vem Peter Jablonski var.. jag kände bara att jag ville njuta lite musik.. i programmet står det att han 1994 utsågs till Årets Svensk i Världen.. på samma lista finns även Ingvar Kamprad, Astrid Lindgren samt Sonia och Lennart Bernadotte.. 2005 fick han ur konungens hand motta en av de förnämaste kungliga medaljerna, "Litteris et Artibus", för ett långt och förtjänstfullt liv i konstens och kulturens förtjänst.

Jösta amalia vad jag har lärt mig mycket idag.. på bara några timmar.. o det var inte ett dugg farligt att, som novis, gå på norrlandsoperan.. tror bestämt att jag ska köpa fler biljetter dit..

Kommentarer
Postat av: Inga M

Ha ha ha...
Din beskrivning av konsertbesöket är verkligen kul och jag skrattar än. Visst skulle det vara roligt med en beskrivning i konsert-vett i programmet!

Det Du skriver påminner mig om vår familjs legendariska besök på Berlin-filharmonin för många år sedan. Det har jag beskrivit i något blogginlägg. Det skrattar vi åt än och återberättar för varandra och andra!

Köp fler biljetter!

Postat av: Excessa

Inga.. Åh, skratt är gott :-)
Ja visst kan en vett&etikettbeskrivning vara bra.. några bakom mig sa högt (med näsan vippande i luften; ajabaja, så får man inte göra); men vARfÖr applåderar dom nU? *ryser*
hihi.. jo, hittade inlägget från Berlin.. och skrattade jag med för det hade kunnat hända även mig.

Absolut, jag har redan bestämt att ska jag köpa fler biljetter, för det var en lisa för själen att sitta där och njuta!

2006-10-10 @ 19:37:04
Postat av: Gunnar D

Så befriande Excessa!! I augusti spelade Peter & Patrik Jablonski Mozarts konsert för tre pianon under Musik vid Mälaren tillsammans med Robert Wells. Jag var konferencier tillsammans med Harry Mills (Promts London). Jag tror vi lättade upp etiketten betydligt för här applåderades det friskt både mellan första och andra, och mellan andra och tredje satsen. Stämningen låg på topp och både musiker och publik stormtrivdes. Den gamle mannen bredvid dig har nog glömt att klassisk musik handlar om underhållning.
Välkommen nästa år den 16-19 aug. Då finns alla på plats igen för att underhålla och njuta. Men vi vill också ha liv i luckan.
Gunnar Dalborg

2006-11-01 @ 10:59:52
URL: http://www.malarmusic.com
Postat av: Excessa

Gunnar D.. Åh, vilken underbar upplevelse ni måtte ha haft.. Tack för tipset, tror jag ska fundilera på några semesterdagar i V-ås trakten nästa år *ler*
Jo, jag tror du har rätt om mannen bredvid mig.. kanske ville även han visa sin uppskattning mellan satserna men vågade inte pga gamla hjärnspöken.. men likväl tror jag att han njöt.. och sånt är Gott!

Tack för att du tittade förbi och tog dig en stunds tid för min blogg.

2006-11-01 @ 21:13:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback