Vårdagjämningen..

.. En ögonblicklig händelse när solskivans centrum passerar gränsen mellan södra och norra himmelshalvan. Gränsen kallas himmelsekvatorn och utgörs av den punkt på himlen där solen på väg norrut passerar himmelsekvatorn (vårdagjämningspunkten).

De flesta äldre solkalendrar räknade vårdagjämningen som nyår.

I Iran, Afghanistan, Uzbekistan och Azerbadjan firar man det persiska nyåret, Norouz/ Nauroz/ Nav Roz/ Novrus Bairam. Nyåret infaller vid vårdagjämningen i mars och firas i 13 dagar. Man brukar säga att det är en tid av förnyelse och hopp inför framtiden. Det är också en tid för att träffas och umgås med släkt och vänner. När man firar Norouz i Iran har skoleleverna ett 13 dagar långt lov. 
Persiska traditioner  

Även i Indien firar man nyår vid vårdagjämningen.. OCH höstdagjämningen.

Det var vid vårdagjämningen man i många av antikens kulturer firade nyår (normalt 20/3), alltså var mars årets första månad. Det här ser man fortfarande på månadernas namn. Eftersom September då var den sjunde månaden i året har den fått sitt namn från det latinska talet sju (septem), liksom oktober har fått sitt namn från octo som är åtta på latin o.s.v. År 153 e.Kr. började romarna fira nyår den 1 januari.

Men är det då verkligen Vår nu? Här hos oss i Sverige alltså.. Enligt SMHI så är det vår mellan vårdagjämningen och sommarsolståndet.. men det beror ju också på temperaturen.. För närvarande säger SMHI att dygnsmedeltemperaturen ska vara mellan 0 grader och +10 grader i 7 dygn..  ==>

För mig gör det inget om våren kommer förr eller senare.. men jag skulle allt bra gärna velat fira persiskt nyår.. med 13 dagars ledighet..

Nyfiken? Titta in i en Mångkulturell almanacka 


Ps. Detta har jag inte lärt mig av egen erfarenhet utan letade på nätet.. Hoppas det är rätt.. annars kan jag rätta till det om någon känner för att rätta mig.. Ds.

Kommentarer
Postat av: Uffe

Helt lokalt i vårt hushåll firar vi vårdagjäningen mera än övriga så kallade högtider, det är verkligen något att glädjas åt.

Postat av: Excessa

Uffe.. Hej o välkommen! Ja, det är det verkligen.. o glädje är något som också är bra att samla på..

2006-03-25 @ 19:02:25
URL: http://excessa.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback