kl 16.55..

.. öppnade sig himlen o började producera mängder med pussar.. Några tyckte det var Typiskt att det skulle börja regna nu när de skulle cykla hem.. Själv så tänkte jag bara att det var synd att jag inte hade sandalrna på mig, för fötterna gillar ju pussar.. alltså de som är fulla med vatten..
De franska kyssarna är däremot mer välkomna en bit ovanför fötterna.. hmm.. ungefär på nivåer som ligger 35-165 cm över marknivå..
Hmm.. det får mig att fundlera på när tidskompatibiliteten ska göra dessa åtkomliga.. Äschan då, det ger sig nog vad tiden lider..


Var en lite fegis o iklädde mig regnstället innan jag gick ut till cykeln.. När jag kom ut så stod jag bara och låt regnet skölja över mig.. ljumna, ljuvligt stora droppar som smekte mitt ansikte.. smattrade mot hjälmen o regnstället.. Underbart!


Svettig cykeltur.. hmm.. vet inte om det berodde på att kroppen var instängd eller om jag valde växlar som var aningens för tunga för backarna.. Inte så att jag trampade som en tok för att komma fram, utan mer som att trampa för motståndet o evenuellt locka fram mjölksyran..

Trots att jag hade mina röda pumaskor på mig så kunde jag inte låta bli att försöka träffa åtminstonde varannan puss.. Stackars skor.. men tål de inte vatten så är det kanske lika bra att upptäcka det nu istället för sen.. Fast de är ju faktikst 2 år gamla så de duger väldans bra till mina fotar..

Hem och skölja av mig.. Hmm.. hade jag inte haft regnstället så hade det bara varit att torka av mig.. Ska försöka tänka på det nästa gång.. i alla fall när det är så varmt som det varit i dag.. Till hösten när regnet blir snöblandat så kan det vara en fördel att ha regnställ..

Har också trimmat magen lite men det får jag nog lägga i ett eget inlägg.. o jag som kände det nästan som att orden var på väg att fara på semester.. Månntro de blivit elektrificierade.. kanske samlar de på sig energi från magtrimmaren.. hmm.. Kan Einstein månntro haft rätt i sin formel.. E = mc2.. Alltså, de evenulla fettskrupler som försvinner från magen kanske omvandlas till ord.. men.. då är frågan, hur mycket väger ett ord? En
skrupel är, om jag hittat rätt, 1,2371 g...

Hmm.. Undrar var talesättet att någon inte har några skrupler kommer från.. Och vad lider egentligen tiden så småningom..

Uppdate!
Vilken underbar uppfinning denna tjänst är som låter mig googla över hela världen.. 37 500 träffar fick jag på ordet Skrupler.. o den här var intressant..
                         

"Skrupulös och skrupelfri

Reuters rutor 10/1 2007

Kan man använda ordet skrupellös i samma betydelse som skrupelfri undrar en läsare som har stött på ordet skrupellös i tidningstext ett par gånger under julhelgen. Och vad exakt betyder det, och hur förhåller det sig till ordet skrupulös?

 

Den som är skrupelfri är utan skrupler, det vill säga den saknar samvetsbetänkligheter och är därför beredd att vid behov göra sådant som är orätt och omoraliskt. Ordet skrupel, som i praktiken bara används i pluralformen skrupler, går tillbaka på latinets scrupulus som ursprungligen hade betydelsen ?liten sten? men redan i latinet fick betydelsen ?bekymmer?. Kanske var det från början fråga om små stenar i skorna som var till besvär och obehag under fotsulorna.

 

Gängse svenska ordböcker, liksom den senaste upplagan av Svenska Akademiens ordlista, känner bara till ordet skrupelfri, inte skrupellös. Det återspeglar ganska bra språkbruket i till exempel medierna, alltså det professionella språkbruket. Men en koll på webben visar att skrupellös där är nästan lika vanligt som skrupelfri. Kanske beror det på att ord på -lös i motsvarande fall brukar avse avsaknad av en önskad egenskap (som i detta fall), medan ord på -fri avser avsaknad av en oönskad egenskap ? jämför å ena sidan sockerfri och fettfri (positivt), å andra sidan tandlös och smaklös och det huvudsakligen finlandssvenska saltlös (negativt).

 

En tänkbar orsak till att det etablerade svenska ordet är skrupelfri är att det på det sättet skiljer sig klarare från skrupulös, som ju har i det närmaste motsatt betydelse. Den som är skrupulös är noggrann och samvetsgrann, inte slarvig och utan samvetsbetänkligheter. Ordet kommer från latinets scrupulosus via franskans scrupuleux med samma betydelse. Den som är skrupulös bekymrar eller bemödar sig alltså om att göra saker rätt. Det handlar i det fallet inte om en sammansättning på -lös, utan en avledning på -ös (som i nervös, religiös).

 

Mikael Reuter


         

Uppdaterad 12.1.2007"

      


I och för sig så var även huvudsidan Focis (Forskningscentralen för de inhemska språken) väldigt spännande.. Dit ska jag återvända.

Kommentarer
Postat av: Nina på Johangården

hmmm... jag talar om en helt annan sorts kyssar och pussar i min blogg. Dina verkar bättre!

Postat av: En liten tant

Vilken kanonsajt - Focis! Tack -där kan man rota länge!

2007-07-26 @ 09:43:46
URL: http://tant.webblogg.se
Postat av: Excessa

Nina.. Japp, jag föredrar dessa pussar framför dina..
Tant.. Hade mina misstankar om att du skulle gilla den.. *L* Vassegoo!

2007-07-26 @ 20:03:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback