"Fjäderpennan och franska revolutionen"

Direkt när jag såg rubriken jag blivit tilldelad av Manon i Skrivarcirkeln, så tänkte jag; vilken revolutionerande uppfinning fjäderpennan måste ha varit när den kom. Tänk på allt som kunde börja tecknas ner på papper, istället för att bli inhuggna på stentavlor. Och vilken underlättelse det måste ha varit för alla dåtidens mödrar när de skulle läsa godnattsagor för barnen. Hmm.. det verkar som att jag sov mig genom historielektionerna för när jag letar lite fakta på nätet så slutade den yngre stenåldern ca 1500 f.Kr. och de första fjäderpennorna började användas av romarna under 300-talet efter Kristus. Nästan 2000 år skiljer.. snacka om minneslucka..

Fast i dagens samhälle gör det inte så mycket om man inte minns allt. Det mesta kan man ju hitta på internet. Om och utifall man har tillgång till en dator. Med tillhörande modem eller kabel så man kommer ut på nätet. För bara några år sedan hade jag en gammal skorv som jag bara kunde använda till.. ingenting! Hårddisken råkade bli rensad o så stod den bara där och var ful som stryk. För en dator är ju egentligen inte vacker.. eller..

Vilken himla tur vi har som lever just nu i detta.. vi behöver inte lyfta rumpen och traska iväg till ett bibliotek för att få reda på saker och ting. Fast i och för sig så finns det dom som har bibliotek hemma. Tänk ett helt rum fyllt med böcker. Stora sköna fåtöljer och alldeles stillsamt.. Men attrans vad mycket att damma den dagen luften inte går att andas där inne..

Om man däremot glömmer bort var man gömde den däringa lilla dosan till att betala räkningarna via internet ligger man lite risigt till.. Då blir det till att vandra iväg till posten och uppsöka en ledig lucka.. Fast posten finns ju inte numer utan det heter ju kassaservice och de tar hutlöst betalt.. Undrar lite om det är kassan eller servicen de tar betalt för.. Köerna är nog i och för sig väldans långa där så det går nog fortare att vända upp och ner på lägenheten, inbillar jag mig.. Varje månad faktikst..

Franska.. är ett romanskt språk som talas av ca 100 miljoner människor. Kallas också ibland "vulgärlatinet" eftersom det utvecklades från det latinska talspråket.. En gång i tiden för ungefär 30 år sedan försökte jaget lära sig franska. Bara för att jag tyckte att det lät vackert. Och så hade jag hört att tyskan bestod av enbart grammatik. Som jag minns det så var det mycket grammatik i franskan också och det sista året i högstadiet valde jag konst istället. Och betyget förvandlades från en fransk 2:a till en konstig 4:a!

Men en fras kommer jag allt ihåg.. Je´m apelle Lena.. stavningen är jag däremot liiite osäker på..


Revolution.. sjöng Beatles om. Från allra första början så hette de The Quarrymen. Deras stora genombrott kom 1963 i och med att Please, please me släpptes 11 februari. I april 1970 upplöstes gruppen.  Själv har jag inte lyssnat speciellt mycket på gruppen. Föddes ett halvår efter deras genombrott.. o så har jag glömt, eller förträngt, mina första 10-12 år.. men när jag väl hör en Beatleslåt på radion så kan jag i alla fall sjunga med i refrängen.. Men det kanske beror på att de spelas lite nu och då för någon skiva har jag inte..

Den franska revolutionen, den stora och politiska omvälvningen i Frankrike genomfördes av det tredje ståndet, borgerskapet (bönder fanns tydligen inte på den tiden). Den började 5 maj 1789 och avslutades i november 1799 då Napolenon tog/fick makten. Som alla ju vet från melodifestivalen 1974 så stupade Napoleon i den Belgiska orten Waterloo 1815..

Helt apropå fjäderpenna.. ordet penna är latin och betyder fjäder.. och den vanligaste fågeln verkar ha varit gåsen.. stålspetspennor började tillverkas i slutet på 1700- talet..Bläcket som användes har en alldeles egen historia som jag inte går in på här.. Men hör och häpna.. blyertspennan började användas redan under 1200- talet..

Ja, så kan det gå när en penna blev en fjäder..
Faktafel får ni reklamera till internätet.. Jaget är utan personligt ansvar för sådant..

Mitt ämne till En liten tant blir.. Signalhorn och trafikljus..


Kommentarer
Postat av: En liten tant

Det var en jättekul tolkning av ämnet.Snyggt tankevindlat!
Jag tackar för ämnet och drar mig tillbaka till mitt tänkarrum.

Postat av: Manon

Snygg tolkning ja! Du fick med jättemycket, Intressant det där med ordet penna - så fjäderpenna är kaka på kaka:)!

Texten var kul:)!

2006-04-11 @ 05:52:29
URL: http://manon.blogg.se
Postat av: Excessa

En liten tant.. Många Tack! Ja, det är ju så det är med livet.. vindlade o man vet aldrig var det slutar.. Spännande med andra ord.. :-)

Manon.. Mycket Tack! Ja, som jag förstod det så är just fjäderpenna kaka på kaka.. :-) Man kan lära sig mycket när man låter tankarna vindla lite.. Om man sen kommer ihåg det är ju en helt annan sak.. =o)

2006-04-11 @ 21:04:27
URL: http://excessa.blogg.se
Postat av: Josephine

Kul! gott och blandat :-) (Josephine som har varit borta två dagar efter jobbet i en bok)

2006-04-11 @ 23:12:42
URL: http://giraffen197.webblogg.se
Postat av: flasknosen

Både intressant och lärorikt. Håller med föregående talare om att tolkningen var snygg!

2006-04-12 @ 14:39:09
URL: http://flasknosen.blogg.se
Postat av: Excessa

Josephine.. TackarTackar! Ja, jag är nog en liten smällkaramell.. hmm.. 2 dagar utan blogg.. Spännande bok? :-)

flasknosen.. TackeliTack! Ja, tankevindlingar kan ge många upplevelser.. :-)

2006-04-12 @ 21:58:35
URL: http://excessa.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback